Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Champagne Leclerc Briant
- Abyss
Abyss
- Novinka

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- Abyssskladem 10 ks4 490 Kč3 711 Kč bez DPH
Abyss
Jedine
né cuvée Abyss je inspirované champagne z první poloviny 19. století, které bylo nalezeno v roce 2010 ve vraku lodi, nedaleko Alandského souostroví v Baltském moři. Přestože se loď s cenným nákladem potopila do šedesátimetrové hloubky mezi léty 1855-1860, vína nalezená o 150 let později působila při ochutnání daleko mladším dojmem. K velikému překvapení a tedy zjištění přesného věku vína, došlo až při podrobnějším zkoumání nalezených lahví v laboratořích. Souhrou náhod se loď potopila v místech, která se později ukázala jako naprosto dokonalá pro archivaci a „zakonzervování“ vína. Tma, stálá teplota, absence vzduchu, tlak totožný s tlakem v láhvi champagne a díky tomu i stále skvělá „perláž,“ jako u mladých champagne. Díky tomuto všemu mělo pár vyvolených možnost ochutnat champagne přesně takové, jaké se pilo v polovině 19. století.
Projekt Abyss se zaal rodit hned v roce 2011 a šlo o kooperaci „inovátorů“ z Champagne Leclerc Briant a specialistů na podmořské projekty ze spolenosti Amphoris. První Cuvée Abyss se zrodilo o rok později, z vynikajícího roníku 2012. Legendární Hervé Jestin, chef de cave Leclerc Briant, pro něj vybral ty nejlepší hrozny z pelivě vyselektovaných biodynamických vinic, v jejichžistě křídovém podloží se nachází raritně velké množství fosílií různých mořských živoichů.
1/3 Pinot Noir z Avenay-val-d´Or), 1/3 Chardonnay z Bisseuil, 1/3 Meunier z Vrigny (vše 1er Cru obce), spontánní fermentace v použitých barrique sudech, nerezových tancích a terakotových amforách, vyzrávání na jemných kalech ve všech zmíněných fermentaních nádobách po dobu 10 měsíců bez aditiv, číření,i filtrace, zrání na kalech v láhvi nejprve tři roky ve sklepích vinařství v Epernay, po té dalších 15 měsíců pod korkem již v 60m hloubce pod hladinou Atlantiku u ostrova „Oeussant“ nedaleko Bretaně. Bez dosage.