Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Champagne La Closerie
Champagne La Closerie
Champagne La Closerie
Jérome Prévost je dnes již opravdovou žijící legendou regionu Champagne, králem oblasti „Petite Montagne de Reims,“ i odrůdy Meunier. Byl to právě on, kdo světu dokázal, že i z lehce podceňované „mlynářky“ se dá připravit konstantně vynikající víno. Svojí vinici „Les Béguines,“ vysázenou v roce 1964, zdědil po své babičce. Jedná se o 2 ha vinici, orientovanou na jih a osázenou meunierem. Nalezneme ji ve vesničce Gueux, zhruba 5km západně od Remeše, v podoblasti Petite Montagne de Reims. Jedná se o jedinečný terroir – svrchní část půdy tvoří poměrně hluboká směs jílu, hlíny a vápencového písku. Pod ní se nachází neobvykle koncentrovaná vrstva fosilií z různých lastur a mušlí, které jsou památkou na dobu před 55 miliony let, kdy tuto oblast ještě opanoval oceán a až teprve pod touto vrstvou nalezneme vyhlášené křídové podloží.
Přestože hrozny z Les Béguines Jérome poprvé sklidil už v roce 1987, na jeho víno jsme si museli ještě dalších 14let počkat. Mezi léty 1994-1996 Jérome přestává používat veškeré chemické produkty včetně mědi (která je například povolenou látkou jak v organickém, tak i biodynamickém vinohradnictví). V roce 1998 ho jeho přítel Anselme Selosse přesvědčil, aby přestal prodávat své hrozny a naopak začal připravovat vlastní víno. Jelikož Jérome v této době nedisponoval potřebným vybavením ke zpracování hroznů a následné výrobě vína, první 4 ročníky Champagne La Closerie (Les Béguines) vznikly ve vinařství Domaine Jacques Selosse v Avize. Anselme Jéromovi v počátcích pomohl cennými radami a dohledem i při vinifikaci. Od roku 2002 se však už všechna vína Champagne La Closerie produkují v Gueux, od roku 2017 v novém vinařství, které je součástí krásného, moderního domu, jenž si Jérome s Agnes nechali postavit přímo ve své vinici Les Béguines.
V roce 2000 Jérome osázel další, 0,20ha parcelu na „Les Béguines“ třemi dalšími odrůdami – Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Gris. Jelikož jsou tyto keře stále relativně mladé, hrozny z nich jsou lisovány společně s Meunierem a zpracovány do Les Béguines Extra Brut. V budoucnu bychom se ale měli dočkat nového přírůstku do portfolia Champagne La Closerie.